Jabatan Dermatologi

TEL : 05-2085000 samb : 7493

CARTA ORGANISASI (Sedang Dikemaskini)

PENGENALAN

Jabatan Dermatologi, Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh dibahagikan kepada 2 unit iaitu Klinik Dermatologi dan Wad Dermatologi (23). Klinik Dermatologi terletak di tingkat 1 Kompleks Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh sementara Wad Dermatologi (23) pula terletak berhampiran Klinik Dada dan Unit Haemodialisis, Hospital Raja Permaisuri Bainun,, Ipoh. Jabatan Dermatologi Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh sedang memperlengkapkan lagi sistem peralatan dan rawatan terkini dengan anggota yang terlatih bagi memberikan perawatan yang terbaik dan setanding dengan perkhidmatan perubatan yang lain di Malaysia. Bagi tahun 2010 jabatan ini kehilangan 2 orang Pegawai Perubatan dan seorag Pakar Perunding Dermatologi kerana berhenti berkhidmat dengan kerajaan. Namun begitu jabatan ini terus memberikan perkhidmatan yang optima kepada para pesakit dengan jumlah anggota yang terhad. Sedikit penyusutan dari jumlah pesakit yang dirawat bagi tahun ini.

AKTIVITI JABATAN / PENGHARGAAN

 • Penganjuran kursus – Kursus “Dermatology Workshop 2010” telah  dijalankan pada 04 Julai 2010. Seramai 100 orang peserta dari jawatan pakar dan pegawai perubatan seluruh Perak telah hadir menghadirinya.
 • Konferens Dermatologi peringkat kebangsaan telah diadakan dalam bulan Oktober 2010 di Sabah. Jabatan ini telah diwakili oleh seorang Pegawai Perubatan iaitu Dr. Gurcharan Jit Singh.
 • Hari Keluarga warga dermatologi, HRPBI – telah diadakan pada bulan Oktober 2010 yang mana seluruh anggota dermatologi telah dijemput menghadiri hari keluarga berkenaan.  Ianya diadakan di Lost World of Tambun pada sebelah pagi dan jamuan makan malam di Hotel Impiana Ipoh. Ianya bertujuan untuk beramah mesra di antara anggota dan keluarga anggota.
 • Pada tahun 2010 seramai 3 orang anggota jabatan telah di anugerah anugerah khidmat cemerlang iaitu 2 orang anggota klinik dan seorang anggota wad.  Mereka adalah :
  1. SN Normah bt. Mohd Nadzeri
  2. JM Norhayati bt. Ibrahim
  3. PPK Nor’aini bt. Buyong
 • Jabatan juga telah kehilangan  beberapa orang anggota dan pegawai kerana bersara ataupun berhenti berkhidmat dengan kerajaan.  Anggota dan pegawai berkenaan adalah seperti berikut:
  1. Dr. Agnes Heng Yoke Heng
  2. Dr. S. Diwan
  3. Dr. Wong Poh Yee
  4. SN Midah bt. Razak
  5. SN Rosnah bt. Sulaiman
  6. PPK Nazri b. Abdullah