• Laman Utama
 • Perkhidmatan
 • Perkhidmatan Pembedahan
 • Jabatan Anestesiologi

Jabatan Anestesiologi

TEL : 05-052085000

CARTA ORGANISASI (Sedang Dikemaskini)

PENGENALAN

Jabatan Anestesiologi dan Rawatan Rapi adalah jabatan yang sama pentingnya dengan jabatan jabatan lain walaupun ia dianggap sebagai jabatan sokongan. Perkhidmatan yang diberi oleh jabatan ini meliputi aspek perioperatif dan rawatan kritikal yang diperlukan oleh jabatan jabatan yang terlibat dengan prosidur pembedahan.

PERKHIDMATAN YANG DITAWARKAN

 1. Perkhidmatan  utama yang ditawarkan adalah pemberian anestesia untuk kes kes pembedahan elektif dan juga  kecemasan. Tiga belas buah  dewan bedah (termasuk 3 dewan bedah di ACC), 3 Dewan Bedah Ortho, 5 Dewan Bedah Am, 1 Dewan Bedah Mata,1 Dewan Bedah Materniti yang ada buat masa ini digunakan untuk tujuan ini.
 2. Unit Rawatan Rapi/3B mempunyai 16 katil (termasuk 2 bilik Isolation) dan ICU/7C mempunyai 6 katil menjadikan jumlah katil ICU keseluruhan adalah 22 katil. Terdapat juga High Dependency Unit yang mana  3A HDU  mempunyai 8 katil (ventilated),4A Spinal Care Unit yang mana 4 katil (Ventilated) serta Wad 8B HDU dimana 4 katil (ventilated) serta Wad CCU yang mana 4 katil(ventilated). Jumlah  keselurahan HDU ialah 20 katil (ventilated diluar ICU)
 3. Oleh kerana ICU, pada masa kini adalah tidak mencukupi dan tidak dapat menampung penambahan pesakit, maka telah dicadangkan kepada KKM untuk menjadikan HDU 3A kepada ICU yang kedua.
 4. Rawatan  sokongan lain seperti “Acute Pain Service”,Epidural Labour Pain Service”.
 5. Perkhidmatan Klinik Anestesia.
 6. Perkhidmatan “Pain Management Clinic

KAKITANGAN

JAWATAN
GRED
BIL KAKITANGAN
PAKAR
UD54
10 orang
UD52
2 orang
UD48
5 orang
PEGAWAI PERUBATAN
UD44
14 orang
PEN. PEGAWAI PERUBATAN
U32
2 orang
U29
7 orang
KETUA JURURAWAT (ICU)
U32
3 orang
KETUA JURURAWAT (GOT)
U32
3 orang
JURURAWAT (ICU)
U29
81  orang

PENYELIDIKAN

 1. Incident Reporting
 2. POMR (Post Operative Mortality Review)
 3. National Audit ICU.